Fixa rätt badrumsbelysning

Bra belysning är något alla rum i hemmet behöver. Badrummet är tyvärr ett rum där många sätter in ickeoptimal belysning. Men med några snabba tips kan man lätt undvika detta.

Till att börja med är det värt att påpeka att lamporna man väljer till badrummet måste uppfylla vissa krav. Badrummet kan delas upp i olika våtzoner och varje zon har ett minimikrav vad gäller IP-klassning av armaturen man sätter upp där. Detta är anledningen till varför badrumslampor nästan alltid hittas i sin egen kategori i butiker.

När man ljussätter ett rum är det klokt att först titta på arbetsbelysningen. I badrummet betyder detta belysningen kring spegeln. Och det är här många badrum faktisk brister. Men det har även att göra med själva inredningen.

Den mest optimala belysningen kring spegeln är nämligen på vardera sida om den. Inte ovanför spegeln som så många badrum tyvärr har. Med belysningen ovanför skapas en hel del skuggor i ansiktet. Sitter lamporna på båda sidorna om spegeln får man inga sådana problem.

Detta kan dock vara svårt att göra om spegeln sitter på badrumsskåpdörren. Bäst är därför att ha spegeln direkt på väggen och hitta en annan plats för skåpet. I ett litet badrum kan det visserligen vara lättare sagt än gjort.

Den andra belysningen som vi har i badrummet är allmänbelysningen. Och i de flesta fall är detta något vi enklast löser med takbelysning. Huruvida en plafond, en taklampa som hänger ned något eller ett antal infällda downlights är det bästa valet beror mest på egen smak, men kan även informeras av badrummets utformning.