Att sköta sin mentala och fysiska hälsa är något som blivit alltmer populärt på senare år. Motion i alla former har blivit en veritabel folkrörelse.
Om man går till ett modernt välorganiserat gym innehåller det flera avdelningar som är avsedda för olika typer av övningar. Tränar man mycket och ofta kan det faktiskt också finnas skäl att fundera över möjligheten att bygga ett eget hemmagym. Den stora fördelen är givetvis att du kan själv kan välja de viktigaste redskapen, och att du inte behöver gå hemifrån utan kan genomföra ett pass precis när du vill.
När du bygger ditt hemmagym skall du dock tänka på att få det så allsidigt som möjligt inom ramen för dina möjligheter och favoritövningar. Här kan du läsa mer om hur det kan gå till. Några få, väl valda redskap kan räcka för en allsidig träning.
De tre huvudingredienserna i träningen är styrka, smidighet och kondition. Du bör alltså se till att dessa tre krav kan uppfyllas i ett passande rum med tillräckligt mycket yta.
Styrka
I ditt hemmagym bygger du knappast upp en rad med maskiner för varenda muskel i kroppen. De grundläggande redskapen för styrkeuppbyggnad är skivstången och hantlarna; mer behöver du faktiskt inte för att kunna genomföra ett komplett styrkepass. Den stora fördelen är givetvis att det inte blir särskilt dyrt heller. På sportochfritid.se kan du även hitta sandsäckar, ett multiredskap för styrketräning som kan användas på många olika sätt.
Glöm heller inte bort att det finns massvis med bra övningar där kroppen i huvudsak är den vikt du arbetar med. Det kan röra sig om gamla hederliga övningar som de allra flesta känner till som armhävningar och situps, övningar som fortfarande är väldigt välfungerande även om de numera hör till ålderns charm. Lite mindre kända övningar som skridskohopp eller utfall, bra för både benstyrka och balans och som samtidigt till viss del stärker din core-styrka (rygg/mage). Klätterlika övningar som chins där du drar dig uppåt i en stång, eller övningar som du helt enkelt kan göra i samklang med din partner.
Kondition
De två basredskapen är cykel och löpband. Du kanske inte har plats för bägge och då är cykeln det som tar minst plats medan löpbandet kanske är det som är effektivast. Ett enkelt hopprep kan även vara lösningen om du inte har plats för någondera och vi kan lova att när du väl finner tekniken, så ger så lite som 10 minuters intensivt hoppande per dag faktiska resultat som du säkert både kan se och känna. Det viktigaste är egentligen att du jobbar upp ett flås och får igång kroppen ordentligt och att du sedan försöker pusha dig att hålla uppe intensiteten så pass länge att kroppen får utsättas för ansträngningen och över tid vänja sig och utvecklas.
Smidighet
Alltför många aktiva människor glömmer tyvärr bort att belastningen och ansträngningen som vi utsätter våra muskler för även får dessa att dra ihop sig. Det är därför av absoluta vikt att genomföra övningar som bibehåller din smidighet. Stretching, yogaövningar, balans m.m. är sådant du enkelt kan utföra om du har en hoprullbar träningsmatta i hemmet. Ett ordentligt liggunderlag med tyngder i kanterna kan också fungera fint.