Vi tänker inte alltid på hur vi belyser våra rum, vilka typer av lampor som passar in var, hur många watt som gör jobbet bäst och vad man kan göra för att förbättra belysningen.
När man väl går ut för att köpa något man sett i en tidning, en bild på nätet eller till och med på tv eller i en film, kan resultatet blir en besvikelse för att det inte alls ser ut som när man först såg den. Det är många faktorer som kan spela små roller här, allt från vilka toner som dominerar rummet till annan belysning i rummet.
En annan sak som arbetar emot oss många gånger är att vi är väldigt traditionella när det gäller belysning, även om vi inte är medvetna om det. Majoriteten av rum har en stor taklampa i rummets mitt, dels för det visserligen är ett effektivt sätt att belysa ett rum med minsta antalet lampor, men också för att det är det vi är vana vid och vi tänker inte så mycket på bra alternativ.
Men när man bara använder en lampa måste den ofta vara stark för att göra jobbet, detta kan leda till överansträngning för ögonen på grund av kontrasten av ljusstyrkan i rummet. Sedan gör en enskild lampa sällan ett bra jobb med belysning av väggarna och detta kan få rummet att se mindre ut.
Flera ljuspunkter i ett och samma rum kommer att skapa en mer levande känsla. Fyra svagare lampor längst väggarna kan lysa upp rummet lika mycket som en stark lampa i taket och samtidigt vara skonsamt för ögonen.
En mycket bra bok i detta ämne är Belysningsboken, skriven av Elizabeth Wilhide.
Fler och fler går idag över till LED och andra lågenergilampor istället för de gamla vanliga glödlamporna. Idag finns det butiker som fyller detta behov riktigt väl.